donderdag 7 december 2023 - 8.06

HalloweenPompoenen

Creatief met pompoenen – Halloween

Recepten

Zoetzure pompoen met sinaasappel en kardemom

Bron: Francesca kookt


Voor 1 pot van circa 500 ml inhoud

INGREDIËNTEN

200 ml natuurazijn
100 ml water
100 gr suiker
1 tl zout
250 gr oranje pompoen, geschild en in dunne plakjes
schillen van 1/2 biologische sinaasappel
4 kardemompeulen
4 kruidnagels
1 tl korianderzaad
1 gesteriliseerde weckpot met inhoud van 500/600 ml

Voor deze zoetzure pompoen maak je de groente in met onder andere sinaasappel en kardemom en daar voegde je ook nog wat kruidnagel aan toe voor een kruidig accent. En het mooie is dat je het na al een dag al kunt eten. Kan ook prima na een maand trouwens, als je maar goed gesteriliseerde potten gebruikt die je luchtdicht kunt afsluiten.

Instructies

  1. Meng de azijn, water, suiker en zout in een steelpan. Verwarm en roer tot de suiker is opgelost.
  2. Voeg de plakjes pompoen en sinaasappelschillen toe aan het vocht samen met de kardemompeulen, kruidnagels en korianderzaad. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 3 tot 5 minuten pruttelen. Tijd is afhankelijk van hoe dun je de plakjes hebt gesneden, ze moeten namelijk nog wel een beetje bite houden.
  3. Schep de pompoenplakjes, samen met de sinaasappelschillen en specerijen, voorzichtig in de gesteriliseerde weckpot. Schenk daarna het vocht erbij tot 1 cm onder de rand. Laat 10 minuten afkoelen, sluit daarna het deksel en zet de pot op z’n kop zodat deze vacuüm kan trekken. Zo kun je ‘m maanden bewaren in de voorraadkast. Maar als je net als ik niet kan wachten, dan is een dagje in de koelkast ook een prima plan.

Tip: Als je gaat inmaken vul altijd de weckpot vast even met de rauwe groenten die je hebt gesneden. Zo weet je gelijk of het gaat passen. Daarna steriliseer je de pot door ‘m even uit te koken. Steriliseren kan trouwens ook door ‘m te wassen in de vaatwasser.

  1. Na het verbreken van het vacuüm kun je de afgesloten pot nog weken afgedekt in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat je altijd met een schone vork de pompoen uit de pot haalt, anders bederft de inhoud wel sneller.

TIPS

Waar je dit bij kunt eten? Nou, dit is de perfecte toevoeging bij een kaasplankje. Of op een broodje met lekkere boerenkaas. Voeg de zoetzure pompoen eens toe aan een herfstige salade met snijbiet, granen, noten en geroosterde biet. Of serveer het zoetzuur bij een curry als bijgerecht. Maar ook bij stoofvlees smaakt dit echt zalig!

Op de website van Francesca Kookt kan je nog veel meer pompoenrecepten vinden en een link naar haar eigen kookboek “365 dagen koken”